torstai 16. syyskuuta 2010

Tuhti tohtori tekee lääkärintöitä

Tuhti tohtori on joskus loukannut vasemman polvensa polkupyörällä kaatuessa. Se ja kohtalainen ylipaino ovat saaneet aikaan sen, että polvesta on kadonnut rusto polvilumpion ja reisiluun välistä sekä sisemmästä nivelraosta eli sääriluun ja reisiluun oikean polven puoleisesta välistä. Ulomman nivelraon rusto näytti tähystyksessä olevan hyvässä kunnossa. Mutta polvi on yleensä enemmän tai vähemmän kipeä. Yritän pysyä liikuntakykyisenä pistämällä polveen silloin tällöin "kukonhelttauutetta".

Sadepäivän ratoksi otin pistospuuhan tehdäkseni. Hyalgan, joka on yksi uutteen kauppanimi, on ollut ostettuna jo kauan sitten. Se myydään lasiruiskussa, johon pitää asentaa sopiva neula. Yleensä olen käyttänyt pitkää sinistä eli 0.6x30 mm neulaa. Se riittää useimmille, minullekin. Toinen vaihtoehto on musta eli 0.7x40 mm neula, jota ainakin löytyy useimmista vastaanottopaikoista.
Ruiskun ja neulan lisäksi tarvitaan käsineet, joiden ei tarvitse olla steriilit. Kotioloissa käytän vastaanotolta poistettuja aikanaan steriilejä käsineitä, joiden "parasta ennen" päivämäärä on mennyt ohi. Lisäksi pitää olla välineet ihon puhdistukseen ja pistokohdan suojaamiseen toimenpiteen jälkeen.Jotkut käyttävät steriilejä välineitä ja reikäliinaa, mikä on tietysti varmempi tapa suojata niveltä tarpeettomalta bakteeritartunnalta. Toisaalta yhden neulanpiston kautta harvoin saa merkittävää määrää bakteereja siirtymään nivelen sisään, ellei rassaa neulaa kovin paljon edes takaisin. Itse olen aloittanut toimenpiteen uudella neulalla uudesta paikasta, jos näyttää siltä, että joutuisin vetämään neulaa paljon takaisin ja työntämään uudelleen niveleen päin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti