torstai 16. syyskuuta 2010

Polvipiston valmistelu

Polvinivel on ihmisen suurin nivel, mutta sinnekin osuminen voi olla vaikeaa. Nivelpisto on periaatteessa yksinkertainen toimenpide suorittaa, jos nivelessä on nestettä. Jos nestettä ei ole, se vaatii enemmän tarkkuutta. Itse osaan vain yhden tekniikan, jossa lähestytään asiaa polven ulkosivulta. Mielestäni se on myös kätevä tapa, koska siinä potilas voi olla makuulla ja pystyy yleensä rentouttamaan alaraajan lihakset. Toimenpiteen suorittaja voi olla istuallaan ja minimoida käsien liikeradat, mikä helpottaa suoritusta.

Pisto ohjataan polvilumpion alle. Jos kyseessä on normaalimpi polvi kuin tuhtitohtorin, lumpion rustoon osuminen voi tehdä kipeää. Silloin pitää kääntää neulan kärkeä vähän alaspäin, jolloin toimenpide yleensä onnistuu.
Toisten ihmisten pisteleminen neuloilla ei ole välttämättä kovin hauskaa. Joskus se on välttämätöntä ja siksi kannattaa harjoitella. Itse en lääkärikoulussa päässyt polven kimppuun koskaan. Sen sijaan melkein ensimmäisessä terveyskeskuksen yöpäivystyksessä vastaanotolle tuli potilas, jonka polvesta piti ottaa pois liiat nivelnesteet. Onneksi sitä oli tehty tälle potilaalle aiemminkin ja vanhoista pistoista oli näkyvissä jälkiä. Kun paikka oli merkattu, toimenpiteen tekeminen ei ollut liian vaikeaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti