Silakoita pitää ”kypsyttää”
pari vuorokautta jääkaapissa. Muuten ruotojen irrottaminen on työlästä. Maustesilakan teko alkaa silakan perkaamisella
ja fileoinnilla. Isot kalat olisi voinut perata niin, että leikkaa
mahaliepeen pois, mutta tein tällä erää kaikki samalla tekniikalla. Fileitten
irrottaminen nahasta aloitetaan pääpuolesta. Sormi ujutetaan fileen
ja nahan väliin. Näin edetään suunnilleen puoleen väliin
filettä. Loppu lähtee yleensä vetämällä fileen
loppuosa varovasti irti nahasta. Mahaosan lihaton reunus jää
nahkaan kiinni, samoin selkäevä ja koko selkäpuolella kulkeva
fileestä erillinen osio, jossa on rasvaa ja joskus hentoja ruotoja.
Kun toinen puoli on irrotettu, tehdään toinen puoli samalla
tavalla. Jätetään selkäpuolen keskiosa ja mahariekale nahkaan
kiinni. Näin saadaaan siistejä fileitä.
Kun kauniita, nahattomia fileitä on sopiva määrä, niin tehdään niille raakakypsytysliemi. Meillä oli fileitä vajaa kilo. Liemeen tulee noin 1 dl etikkaa, käytin viinietikkaa, 5 dl vettä, noin teelusikallinen suolaa ja kourallinen mustapippuria. Olen kiehauttanut liemen, että se saa pippurin makua. Tämän jälkeen jätetään liemi jäähtymään. Jos silakat laittaa kuumaan liemeen, saadaan keitettyjä etikkasilakoita, mikä ei tällä erää ollut tarkoitus.
Silakat kaadetaan jäähtyneeseen liemeen, josta pippurit on siivilöity, ja
sekoitetaan varovasti heiluttelemalla kulhoa ja tarpeen mukaan vähän
lusikalla auttaen, että liemi menee kaikkien fileitten väliin.
Sitten nukutaan yön yli nähden unia ihanista silakkaruuista.
Seuraavana päivänä silakat ovat muuttaneet väriään pinnalta
valkoisiksi. Toisin sanoen niissä on tapahtunut happokypsyminen ja
ne ovat kohta valmiita sekoitettaviksi maustekastikkeisiin. Fileet
kannattaa valuttaa kunnolla, ettei kastikkeista tule vetisiä.
Valutetuistakin fileistä irtoaa jonkin verran nestettä, joka
löysyttää kastiketta.
Meillä oli paria lajia sinappia.
Toinen oli Hangon laatua, joka oli melko ärtsyä, vaalean keltaista
ja makeahkoa. Toinen sinappi oli perinteinen Auran, tummemman
sävyinen, suolaisempi. Laitoin molempia, yhteensä pari
ruokalusikallista. Kastikkeeseen sekoitetaan öljyä noin desilitra. Minulla annostelu taisi jäädä niukaksi, koska periaatteessa kastikkeita olisi pitänyt olla yhtä paljon. Sinappikastiketta minulla oli selvästi vähemmän kuin toista.
Öljy pitää sekoittaa sinappiin vähitellen, ettei kastike juoksetu. Homma ei
ole niin tarkkaa kuin majoneesin teko, mutta parempi, kun ei
hätäile. Mausteeksi tulee reilu ruokalusikallinen sokeria, reilu
teelusikallinen suolaa, vähän etikkaa, pullonkorkillinen
suunnilleen, ja lopuksi tietysti runsaasti tilliä.
Valkosipulisilakkaan laitoin purkillisen eli 1,5 dl Valion ranskankermaa, jonka rasvapitoisuus on 28%. Siihen samat suola- ja sokerimäärät kuin sinappisoosiin. Tähän tietenkin valkosipulia, pari reilun kokoista kynttä murskasin sekaan. Lisäksi laitoin silputtua persiljaa, jota olen ennenkin käyttänyt tässä variaatiossa. Persiljaa kasvaa pihalla edelleen.
Valkosipulisilakkaan laitoin purkillisen eli 1,5 dl Valion ranskankermaa, jonka rasvapitoisuus on 28%. Siihen samat suola- ja sokerimäärät kuin sinappisoosiin. Tähän tietenkin valkosipulia, pari reilun kokoista kynttä murskasin sekaan. Lisäksi laitoin silputtua persiljaa, jota olen ennenkin käyttänyt tässä variaatiossa. Persiljaa kasvaa pihalla edelleen.
Kun kalat on hyvin valutettu, ne
jaetaan kastikeastioihin. Meillä ruuanvalmistusastiat ovat muovisia
jäätelökippoja, jotka ovat siitä käteviä, että niissä on
kannet valmiina. Kastiketta pyöritellään fileisiin jälleen varoen
kalojen liikaa rikkoutumista. Ja sitten taas nukutaan yön yli nähden
entistä kiivaammin unia ihanista silakkaruuista.
Seuraavana päivänä rasioissa
on vähän kaloista erittynyttä nestettä. Se sekoitetaan
tuotteeseen - jälleen varotaan, ettei rikota kaloja.
Meillä tykötarpeiksi tehtiin perunamuusia jauheesta - ja sekaan persiljaa. Keitetyt perunat
olisivat olleet sivistyneempi versio, mutta vanhuus on tehnyt
mukavuudenaluiseksi enkä ole viitsinyt ruveta perunarumbaan, vaikka
paikkakunnan puutarhakaupasta saisi varmaan erityisesti silakan
kanssa yhteensopivia perunoita.
Silakat maustekastikkeessaan ovat periaatteessa ns. puolisäilyke. Ne säilyvät jääkaapissa viikon, parikin, vaikka niissä ei ole muuta säilöntäainetta kuin happo ja mausteet. Meillä silakoitten säilyvyys on huonompi. Niitä ei tahtonut jäädä seuraavaan päivään.
Afiyet olsun! |
Silakat maustekastikkeessaan ovat periaatteessa ns. puolisäilyke. Ne säilyvät jääkaapissa viikon, parikin, vaikka niissä ei ole muuta säilöntäainetta kuin happo ja mausteet. Meillä silakoitten säilyvyys on huonompi. Niitä ei tahtonut jäädä seuraavaan päivään.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti