torstai 24. lokakuuta 2013

Savusilakkasalaattia

Tänä vuonna en ehtinyt Helsingin silakkamarkkinoille, mutta kalamiehen ansiosta ei ole tarvinnut täysin silakatta olla. Lokakuun alussa silakkaa on noussut hyvin ja sitä on syöty tuoreeltaan paistettuna, mikä onkin herkkua. Osa kaloista on päätynyt savupönttöön, koska kaikkea ei ehdi kerralla syödä, vaikka kissatkin hoitavat osansa. Savusilakan valmistuksesta olen kertonut aiemmin, syysuussa 2010.

Minun lapsuuteni ja nuoruuteni aikaan savusilakka oli vakiotavaraa elintarvikeliikkeissä. Nykyään sitä saa etsiä kissojen ja koirienkin kanssa. Ainoa varma keino on kalastaa itse. 
Salaatin valmistuksessa työläin vaihe on silakoiden perkaaminen. Sitä voi kyllä sanoa pitkäveteiseksi puuhaksi. Mutta samalla kun kuorii ja ruotii kaloja, voi vaikka kuunnella televiota. Meillä katsotaan paljon urheilua, mutta siitä voi katsella vain mielenkiintoisimmat vaiheet. Esim. kaksituntisen F1-kisan aikana ehtii kuoria toisenkin silakan menettämättä itse kisasta mitään.
Olen rationalisoinut salaatin valmistuksen niin, että
salaattipohja ostetaan kaupasta. Taalintehtaan K-kaupassa myydään kohtalaisen herkullista tanskalaisperäistä perunasalaattia. Pikku-Tekirkin syö savusilakkaa, kun se on pyöräytetty perunasalaatin creme fraiche -pohjaisessa kastikkeessa, joten sen TÄYTYY olla hyvää. Kun ruvetaan oikein herkuttelemaan, pistetään kahden perunasalaattipurkillisen lisäksi yksi purkillinen suomalaisperäistä katkarapusalaattia, jota myös löytyy K-kaupasta. Koska pihalla kasvaa persiljaa, sitä pilkotaan salaattiin reilu nippu. Persiljan sijaan tai lisäksi voi käyttää vaikka ruoho- tai kevätsipulia. Tilliäkin voi sekoittaa salaattiin, jos sitä sattuu rusaammin olemaan. Tuorevihannekseksi olen siivunnut tuoretta kurkkua, jonka ripottelen seoksen pinnalle, ettei siitä siivuista irtoa mehut. Silloin salaatti vettyisi, eikä kurkkukaan mielestäni sellaisena lötkönä oikein maistu. Loppusilaus syntyy silputulla tillillä. Myöhään kylvetyn tillin varsia löytyy vielä kasvimaasta, vaikka osa alkaa olla hallasta kärsineitä.


Savusilakkaa voi laittaa maun mukaan tai sen verran, kuin sitä sattuu olemaan. Annokseen, joka näkyy videolla, perkasin noin kilon kaloja.

Ainekset kaadetaan kulhoon ja sekoitetaan kumilastalla. Jos kumilastaa ei löydy, voi sekoittaa minkä tahansa lusikan kuperalla puolella. Tarkoitushan oli saada aikaan salaatti eikä puuroa.
 
 
 
Afiyet olsun!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti