maanantai 9. syyskuuta 2013

Pikku-Tekir ja Lady Mirri


Elokuu ja syyskuun alku ovat olleet varsin tapahtumarikasta aikaa. Kun menetimme Tekirin, Mirri oli pitkään outo. Se ei oikein tullut kotiin eikä ollut halukas leikkimään, kuten yleensä. Se vaikutti kaipaavan jotain. Arvelimme, että se kaipaisi kissaseuraa, kun oli koko ikänsä tottunut olemaan toisen kissan kanssa. Mirri on tukevoitunut veljensä kuoleman jälkeen. Voiko kissa syödä suruunsa? Vai oliko kyse vain siitä, että Mirri vihdoinkin sai syödä rauhassa? Aikaisemmin Tekir meni aina sen ruokakupille. Mirri taas ei mennyt Tekirin kupille, vaan lähti pois. Tämä taisi olla sen hoikkuuden salaisuus.


Mirri on pulskistunut ja kasvattanut itselleen talviturkin.
 
 
Loppukesä on kissojen satokautta. Katselin netin lemmikkipalstoilta kollipentuja kohtuuetäisyydellä paikoista, joissa liikumme. Vaatimuksena oli, ettei kissa ole kovin tummasävyinen. Kokemusta on mustasta ihmisystävällisestä kissasta, johon ulkona syyspimeässä kompastui. Järvenpäästä löytyi kaksi luovutusikäistä keltaista kollipentua. Rohkeampi ja isompikokoinen valikoitui mukaan. Kalamies sai valita kaverille nimen. Kuinka ollakaan, se on Tekir, tällä hetkellä vieläkin kovin pieni.

Tulin kotiin Pikku-Tekirin kanssa melko myöhään elokuun viimeisen tiistain iltana. Tulokas katseli ympäristöään aikansa, söi ja joi ja tuotti ilmeisesti jätökset jonnekin nurkkaan. Meillä kun sattui olemaan vain puupellettejä kissanhiekkana. En ollut ajatellut, että se on liian karkeajakoista pienen pennun tassuilla kaavittavaksi. Hain ulkoa ruohonkortta, jolla leikittiin. Se ja paperipallot toimivat hyvin. Äidin kotoa oli saatu myös oma lelu, linnun höyhen, joka varmaan lohdutti oudossa tilanteessa. Me vanhukset väsyttiin pian puolen yön jälkeen. Tekir tuli sänkyyn meidän väliin nukkumaan.

Puoli viisi aamulla Mirri raapi ovea. Se tuli sisään ja söi vähän, mutta jähmettyi suolapatsaaksi, kun näki, että talossa oli jo joku. Olin haaveillut, että naaras hyväksyisi pikkuisen pennun. Mutta mitään suojeluvaistoa ei herännnyt, vaan lähinnä murinaa ja halveksiva sähähdys. Fyysistä väkivaltaa ei esiintynyt, vaikka kissat olivat aivan lähekkäinkin. Mirri halusi ehdottomasti ULOS. Vein sille ruokakupin portaille. Se söi vielä vähän ja sitten lähti. Päivän mittaan se oli jossain vaiheessa tulossa kotiin, mutta muisti saman tien, mitä täällä oli ja pyörsi takaisin.

Koska Mirriä ei millään ilveellä saatu kotiin, piti jotenkin järjestää sille suojapaikkaa, ettei se vallan villiintyisi. Majoitettiin se kalamiehen huoneistoon, missä se on mielellään käynyt muutenkin. On viety sille ruokaa ja vesikuppi. Kermallakin on lahjottu ja herkkupatukoilla. Olen käynyt harjaamassa ja leikkimässä Mirrin omalla kaakelinarulla. Kaikki kelpaa - paitsi Tekir.

Kissat kohtaavat jokseenkin päivittäin ulkona. Kaava on joka kerta sama. Mirri murisee ja sähisee. Pikku-Tekir ihmettelee, mikä isoa kissaa vaivaa. Jos keskinäinen välimatka alkaa ahdistaa, Mirri perääntyy. Tekir haluaisi leikkiä ison kisun kanssa, mutta Lady ei ole myötämielinen.

Nykyjärjestely toimii tällä hetkellä, kun ulkona on lämmintä. Voidaan pitää Mirrin huoneiston ovi auki, että se voi kulkea sisään ja ulos omia aikojaan. Mutta talven tullen käy kyllä hankalaksi pitää ovet selällään. Ja huoneen lämpötila saattaa laskea jo Mirrinkin mukavuusalueen alapuolelle.

Pikku-Tekir taas on niin hellyttävä, kuin pieni kissanpentu vain voi olla. Se on kovasti kasvanut parissa viikossa. Tällä hetkellä sen suurin mielenkiinnon kohde ovat hyönteiset. Ulkona on kaikenlaista siivekästä liikkuvaa, jonka perässä on hauska juosta. Tekir viihtyy jo joitain aikoja yksinkin ulkona. Sen mielipaikkoja on talon viereisen sireenipensaikon alusta, aivan kuin edesmenneen kaimansa pentuaikoina. Pensas on niin tiheää, ettei sinne pääse isompi eläin eikä harakoiden ilmahyökkäyksiäkään tarvitse pelätä.

Sisäleikeissä Tekir käyttää hyväkseen kaikkea, mitä löytyy. Se myös juoksee kaiken yli, ihmisten, sängyn ja tuolien, jos on vauhti päällä. Toistaiseksi mitään ei ole mennyt rikki. Sitten on omia leluja. Nykysuosikki on leluhiiret, joita ostin viime viikolla muutaman lisää eläinkaupasta. Tekiristä on myös hauska leikkiä kantokorinsa kanssa. Se menee sinne sisälle ja välillä leikkii lelulla, jonka ripustin korin oveen, kun tultiin Järvenpäästä kotiin.
 
Tekir, oma froteepyyhe ja leluhiiri.

 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti