Kesä on ollut satoisa. Kesäkurpitsaa
on taas enemmän kuin kukaan kerkeää syödä. Lähinnä maanpeitekasveiksi istuttamani taimet tuottavat lämpimän syksyn vuoksi satoa edelleen
enemmän, kuin välttämättä ehditään syödä. Tämä taitaa olla
melko yleinen ongelma kesäkurpitsan viljelijöiden keskuudessa.
Täytettyä kesäkurpitsaa on syöty.
Sitä ei kuitenkaan jaksa ihan aina, vaikka täytteitäkin voi
vaihdella. Paistetut kesäkurpitsaviipaleet syntyvät pienistä,
tuoreista yksilöistä. Lisukkeeksi jogurtti- tai tomaattikastike,
mainio kesäruoka. Meillä tahtoo olla ongelmana, että kun kurpitsan
huomaa, se on jo liian iso viipaleina paistettavaksi.
Mutta raastetta syntyy vaikka
minkälaisesta kurpitsahalosta. Kaikki epämuodostuneet yksilöt
kelpaavat myös tähän ruokalajiin. Raastepihvit tunnetaan
brittikokki Gordon Ramsayn ansiosta klassikkona, josta voi tehdä omia
muunnoksiaan sen mukaan, mitä tykötarpeita sattuu olemaan.
Videolla minulla on kolme isoa
kesäkurpitsaa, mikä osoittautui varsin kunnianhimoiseksi määräksi.
Oikeasti taikinaan mahtui noin puolet tästä määrästä eli 1,5-2
kg raastetta. Maustevihanneksia voi laittaa enemmän tai vähemmän.
Jos ei pidä jostain lajista, sen voi huoletta jättää pois.
Jossain reseptissä suositellaan myös pinjansiemeniä. Niitä meillä
ei ole käytetty. Ehkä voisi kokeilla sitäkin versiota.
Fetajuusto antaa vähän happamuutta ja
kiinteyttää pihvejä. Määrä ei ole kovin tarkka. Puoleentoista
kiloon kurpitsaa laitoin kaksi 200 g:n fetapalaa. Koska meillä
kasvaa pihalla sekä tilliä että persiljaa, viimemainittua aivan
villisti, niitä tuli taikinaan melko reippaasti. Valkosipuli ei ole
välttämätön. Tavallista sipulia kannattaa käyttää, joko raakana tai
paistettuna. Videoannokseen laitoin nipun salaattisipulia saksilla
pätkittynä. Alkuperäisohjeen mukaan kananmunia olisi laitettu
tähän raastemäärään yhdeksän. Itse tyydyin kolmeen, mikä
riitti sitomaan taikinan. Jauhoa laitetaan kohtuullisesti, niin että
se sitoo nestettä, jota raasteesta tahtoo irrota, vaikka sitä kuinka
valuttaisi. Ei kuitenkaan niin paljon jauhoa, että syntyy vaikutelma
lettutaikinasta. Mausteista mustapippuri on must. Meillä on laitettu
myös paprikaa, josta osa voi olla vähän polttavaakin.
Olennaista on valuttaa raaste hyvin.
Itse olen laittanut kunnon painon raastekeon päälle ja odotellut
vähintään pari tuntia, mielellään pitempäänkin. Suola irrottaa
nestettä. Sitä ei pidä laittaa liikaa, koska juustossakin on
suolaa. Jos kesäkurpitsat on isoja ja olleet varastoituina
pitempään, niistä häviää makeus. Silloin taikinaan voi laittaa
hiukan sokeria. Vastapoimittuun kurpitsaan sokeria ei tarvita.
Pihvit voi paistaa pannulla tai
lettupannulla. Meillä on toistaiseksi käytetty paistinpannua. Monet
tämän ruokalajin ystävät paistavat pihvinsä uunissa. Se onnistuu
varmaan, kun laittaa pellille leivinpaperia, siihen vähän öljyä
ja hiukan öljyä myös pihvien päälle ja pelti uuniin. Öljyn
kanssa ei tarvitse kitsastella, koska vihanneksissa ei ole rasvaa.
Kuumalla pannulla paistaessa pihveistä
tulee melko tummia. Mutta samalla pinta kiinteytyy niin, että pihvit
on helpompi kääntää. Toisen puolen voi paistaa miedommalla
lämmöllä, jos haluaa. 3-5 minuuttia per puoli pihvin paksuudesta
riippuen riittää kypsentämään pihvin sisuksen, ainakin jos
raaste oli hienoa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti