Kesän 2015 lopulla tuhti tohtori havahtui - kerrankin ajoissa - siihen, että työväenopistot ja muut kaikelle kansalle tarkoitetut oppilaitokset aloittelevat toimintaansa. Viime vuonnahan havahdus tapahtui niin myöhään, että vain yhdelle ruotsinkieliselle hopeakurssille oli paikka jäljellä. Hopean käsittelyinto vain kasvoi kurssin myötä, joten päätin yrittää ilmoittautua lähes kaikille kursseille, joiden nimessä mainitaan hopea. Ainoastaan yksi kurssi ei kuulunut joukkoon. Sen nimi oli suunnilleen Silakka ja kilohaili herkulliset hopeakyljet.
Nyt on käytynä kurssi, jolla opeteltiin sahamaan ja takomaan piloille perheen hopeiset ruokailuvälineet. Ainoa oikea kurssituotokseni oli kaksihaaraisesta haarukasta tehty todella yksinkertainen sormus. Kunnianhimoisena tavoitteenani oli tehdä sormus niin, että haarukka olisi väännetty käytännössä kaksin kerroin niin, että koristeellinen päätyosa olisi tullut päällimmäiseksi.
Harjoittelin kotona haarukan vääntämistä. Siinähän kävi niin, että koristeosan ohuet kohdat pettivät ja sormukseen jäi jäljelle reikä, joka muodostui ruusukuvion ristikkäin menevistä oksista. Hetken mietin, mitä tehdä reiälle. Sen olisi voinut jättää sikseen, mutta koska kotona on kivitavaraa, niin etsin ametistisiruista yhden, josta melko vähäisellä vaivalla pystyi muotoilemaan reiän peittävän kiven. Kiinnitin sen lusikkakurssin opettajan ohjeen mukaan epoksiliimalla.
Haarukkasormuksia, viimeistelyä kaivattaisiin. |
Monilla kurssilaisilla oli aiempaa kokemusta ja enemmän ideoitakin kuin meikäläisellä. Perintöhopeat saivat toinen toistaan mielikuvituksellisimpia muotoja.
Lusikan pesä suoraksi. |
Ja sitten sormusta tekemään. |
Haarukka vääntyy moneksi. |
Riipus, josta oikeastaan piti tulla korvakorut. |
Kaiken voi käyttää, kun mielikuvitusta riittää. |
Ruusuranneke |
Oikealla riipus ja rintakoru samalla koristeaiheella, korvakorut, toinen riipus ja sormus lusikanvarresta. |
Omia yritelmiäni. |
Dieettilusikat, joihin ilmeisesti on tarkoitus ripustaa jotain. |
Lusikkasormuksia |
Viimeistelty lusikkasormus. |
Toinen myös loppuun käyty kurssi oli hopeasaven käsittely. Materiaali sinänsä on suhteellisen helppoa käsitellä. Tosin se tarttuu käsiin ja muotoilutyökaluihin, joten kaikki pitää muistaa öljytä ennen työn aloittamista. Tavoitteeni olivat ehkä liian kunnianhimoiset. Halusin tehdä yhden kolmiulotteisen riipuksen. Sitten olisin halunnut tehdä hopealehtiä.
Lehtien käsittely oli ongelmallista, koska opettaja ei kerennyt joka kolkkaan enkä tietenkään itse ruvennut kyselemään ohjeita. Alkuun yritin liian monta lehteä. Sitten yritin käyttää pelkkää sivellintä lietteen levittämisessä. Loppuvaiheessa on kuitenkin parempi käyttää jotain kiinteä työkalua, että savea tarttuu lehteen riittävästi. Materiaalia pitää olla noin millimetrin paksuisesti, ettei lopputuote lohkea. Kerroksia piti myös kuivatella välillä. Työkalupakin ainoa kiinteämpi työkalu oli koukkupäinen hammaslääkärin työkalua muistuttava laite, jolla ei oikein saanut lietettä purkista eikä myöskään sitä leviämään tasaisesti kohteeseen. Onneksi kerkesin tehdä vain kolme lehteä polttovaiheeseen, koska lopputulos ei ollut aivan sitä, mitä odotin. Kolmiulotteisen riipuksen teosta jäi pieni pala savimassaa. Sen puristin sydänmuotilla. Senkin kanssa tuli vähän kiire. Pintaa olisi pitänyt siloittaa ennen polttoa, mutta uuniin tuli turhan kiire. Tuotteista voi kauneimmin sanoa lähinnä, että ne ovat uniikkeja.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti