sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Rosala Handelsbod, Taalintehdas


Taalintehtaalla sijaitsee todella hämmästyttäviä asioita. Yksi niistä on kauppa, jonka nimi viittaa Suomen lounaiseen saaristoon ja joka toisaalta on täynnä mitä eksoottisimpia herkkuja ja hemmottelutuotteita.


Puodin aukioloajat. Talviaukiolo on lauantaisin todellisuudessa klo 9.30-15.Rosalan puoti on aiemmin sijainnut Rosalassa, suurehkossa saaressa Kemiönsaaren eteläpuolella. Rosala on lähes kiinni Hiittisten saaressa, ja nämä kaksi sekä joukko pienempiä saaria ovat aikanaaan muodostaneet Hiittisten kunnan, kunnes se v. 1969 liitettiin Dragsfjärdin kuntaan. Sittemmin kunnat ovat vähentyneet entisestään, kun Dragsfjärd, Västanfjärd ja Kemiö muodostivat yhdessä Kemiönsaaren kunnan vuonna 2009.


Olen joskus käynyt pitämässä lääkärinvastaanottoa Rosalan vanhalla kansakoululla. Mutta siitä on kauan. Puoti aloitti toimintansa Rosalassa 13 vuotta sitten, joten sitä ei ollut, kun tuhti tohtori vastaanottoa piti. Eikä siinä lomassa olisi paljon ehtinyt shoppailemaan, kun kaikki vauvasta vaariin olivat saapuneet paikalle, kun tohtoria kerran kolmessa kuukaudessa näki kotisaarella. Viime vuoden keväällä omistajat Maria Pick ja Olavi Kirsilä siirsivät Rosala Handelsbodin toiminnan Taalintehtaan torin laidalle. Se on mielestäni paikkakunnalle suorastaan lottovoitto. Toivon, että myös puodin omistajat jäävät tässä voitolle. Annonsbladet, Kemiönsaaren ilmoituslehti, kirjoitti puodin toiminnasta viime keväänä. Ruotsia ymmärtäville suosittelen Cozy Villan blogikirjoitusta viime kesältä. Puodilla on myös omat kotisivut.
 

Rosala Handeslbodin liikerakennus
Puoti sijaitsee tiloissa, jotka on aikanaan rakennettu Postia varten. Kun posti siirtyi asiamiehen hoitoon, tiloissa oli jonkin aikaa kahvila, jonka kohtaloa en tarkemmin tunne. Puodin vastapäisessä rakennuksessa oli kahvila ainakin viime kesänä. Toria ympäröivät rakennukset ovat 1950-70 -lukujen osin jokseenkin kolkkoa arkkitehtuuria, vaikka liikkeenharjoittajat ovat tehneet parhaansa torin laidan ilmeen kohentamiseksi, ja ovat siinä pitkälti onnistuneetkin.

Puodin joulukoristelua.

Itse olen monet kerrat ruokakaupassa käydessäni ajanut Rosala-puodin ohi miettimättä sen kummemmin, mitä sieltä voisi saada. Sain kosketuksen puodin tarjontaan, kun paikallisen tohtorin kanssa päätimme pistäytyä siellä eräänä alkuvuoden päivänä. Otettiin kahvit. Kahvi oli hyvää. Toinen tohtori söi vuohenjuustoleivän. Itse päädyin porkkanakakkuun, joka oli herkullista. Myös leipä, tai oikeastaan täytetty patonki, oli ollut mainio. Se oli varmaan puodin itse tuottamia spelttipatonkeja, joita ostin eräänä päivänä pari, kun olimme lähdössä Helsinkiin. Sillä hetkellä tajusin, minkä aarrekammion olen ohittanut leivänhakureissuillani.
 
Rosala-puodin spelttipatonkeja
Taalintehdas tahtoo valitettavasti olla sellainen peräkylä, että suurten kauppaketjujen leipävalikoimat supistuvat olemattomiin matkalla sinne. Kummassakin johtavan kauppaketjun myymälässä kunnon leivän löytäminen on jokseenkin satunnaista. Jo Kemiöstä saa päivittäin jotain tuoretta leipää, vaikka Kemiön oma leipomo lopetti ajat sitten. Mutta meidän kylällä saa valita muutaman, yleensä muoviin pakatun, leivän välillä. Ellei sitten tajua mennä Rosala-puotiin. 

Kahvilan tiski.
 
Kahvin nauttimiseen puodissa on viehättäviä, vanhojen ikkunoiden päälle rakennettuja pöytiä. Tilaa on useammallekin asiakkaalle. Yksi pöytä on sijoitettu pieneen syvennykseen. Paikasta saa tiettävästi myös kevyttä lounasruokaa, jollaista Port Side, paikallinen grilliravintola ei paistinrasvan tuoksusta päätellen taida tarjoilla.

"Ikkunapöytiä" riittää kaikille.
"Kabinetti"
Rosala-puodin tarjonta on niin moninainen, ettei kaiken kertomiseen riitä yksi blogiteksti. Hätäisemmälle löytyy siis tuoreita spelttipatonkeja ja kaikenlaista pientä purtavaa, jota voi ostaa kahvin kanssa tai mukaan otettavaksi. Tuorepuolella kauppa lupaa tuoretta kalaa saatavuuden mukaan sekä tuoreita hedelmiä ja vihanneksia. Kuivahyllyssä on laaja valikoima erilaisia leipiä ja korppuja, mm. spelttinäkkileipää. Paikallisten herkkujen lisäksi tuotteita on Italiasta, Ranskasta, Ruotsista ja Belgiasta.  


Kuivahyllyn leipiä ja korppuja.
Liikkeessä on hauskasti aseteltuna myös keramiikkaa ja tekstiilejä. Pääpaino kuitenkin on herkkupuolella. Herkkujuustoja on kaupan, ei mitään bulkkia. Varmaan hämmästyttävin paikka on suklaaholvi. Suklaa onkin omistajien erityisen mielenkiinnon kohde. Bulkkia ei myydä siinäkään lajissa, vaan kaikki myynnissä oleva suklaa on laatutavaraa. Jälleen valikoima on niin laaja, ettei yhdellä käynnillä voi saada kuin suuren hämmästyksen kokemuksen.


Paikallista keramiikka- ja tekstiilituotantoa.
Lähiseudun herkkuja.
Eksoottisia juustoja maailmalta.
Suklaaholvin sisällys on hämmästyttävä.
Kauppapuodin hoidon lisäksi omistajilla riittää intoa järjestää kursseja. Luonnonkosmetiikka on yksi kurssiaihe. Yritys tuo maahan ja pitää myynnissä kosmetiikkatarvikkeita, kuten mehiläsvahaa, kaakaovoita, kookosöljyä ja karitevoita, joka tunnetaan myös nimellä sheavoi. Se on peräisin ghanalaisen karitepuun pähkinöistä. Seuraava luonnonkosmetiikkakurssi on todennäköisesti ensi maaliskuussa.
 
 
Ovessa lienee ihovoiteen resepti.


Omistajien tavoitteena on pitää myynnissä lähituotettua ja luonnollista ruokaa sekä mielellään reilun kaupan tuotteita. Heillä on myös suunnitelmissa opastaa ihmisiä etsimään luonnosta kasveja, joita voi käyttää ruuanvalmistuksessa. Näin myös ne, joilla ei ole joko halua tai mahdollisuutta viljellä itse, pääsisivät tuoreiden vihannesten makuun.

Ollaan oltu muutama päivä Helsingissä, ja rupesin miettimään, mitä yhteistä on Helsingillä ja Rosala-puodilla. Helsingissä on tietenkin erikoisliikkeitä moneen lähtöön, jos jaksaa kierrellä keskustaa ja vähän lähiöitäkin. Mutta Helsingissä on myös kolme kauppahallia, joista saa jokseenkin kaikkea vähän samaan tyyliin kuin Rosala-puodista, joka siis tavallaan on Taalintehtaan kauppahalli, ja lisäksi paljon muuta.

Itse ajattelin käydä kokeilemassa voiteiden sekoittamista, jos kursseja pn sopivaan aikaan. Luontoretket saattaisivat kiinnostaa useampaakin kaupunkilaista. Paikkakunnalta löytyy majoitustilaa, jos haluaa tehdä ohjelmallisen kotimaanmatkan. Eikä tarvitse jäädä pelkästään kylille. Saaristoon pääsee vuoroveneillä. Taalintehtaalle voi tulla myös päiväretkelle. Helsinkiin on vain n. 180 km riippuen reitistä, joissa on myös valinnanvaraa.  

Taalintehtaan tori joulun 2013 aikaan. Rosala Handelsbodin talo sijaitsee oikealla armeliaasti kuvan ulkopuolella.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti