torstai 11. heinäkuuta 2013

Varpusen pesä

Meidän tontin laidalla on pylväsmuunnin. Sen poikittaisessa, ontossa palkissa on ollut varpusen pesä parinakin kesänä. Viime vuoden pesintä ei tainnut onnistua. Ehkä pentumurkina kävi vähiin, kun oli niin sateista.
 

Melko korkeajännitteinen sähkölaite antaa varpuselle oivan suojan petoja vastaan. Mutta miksi varpunen ei saa sähköiskua vaikka johtimissa kulkee sähköä 20 kV jännitteellä? Sen jalat ovat niin lähekkäin, että jalkojen väliin jäävä ns. askeljännite jää mitättömäksi. Isompi eläin, vaikkapa kissa, saattaa saada sähköiskun pelkästään kiivetessään muuntimen puupylvästä pitkin. Ihmisen ei myöskään kannata mennä nojailemaan pylväisiin, koska potentiaaliero ylemmän ja alemman kosketuspisteen välillä eli mainittu askeljännite ihmisen koskiessa pylvääseen, on jo melkoinen.
 

Tänä kesänä pesässä näytti olleen kolme poikasta. Kuvasin niitä heinäkuun kuudentena ja seitsemäntenä päivänä. Kahdeksantena piti lähteä Helsinkiin. Kun tultiin illalla takaisin, pesä oli tyhjä. Poikasten kerjuuääniä kuului vähän aikaa jostain lähettyviltä, mutta nyt ei varpusista näy vilaustakaan. En usko että meidän kissatkaan on olleet asialla. Yleensä ne tuovat saaliinsa näytille. Linnunpoikasia on toki joutunut kissojen ruokalistalle. Tekir on kovakin linnustamaan. Mirri on enemmän keskittynyt maanläheisiin eläimiin, hiiriin ja myyriin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti