Silakkapihvit olivat lapsuuteni suurta
herkkua. Niin ne ovat edelleen. Joskus niitä sai työmaaruokaloissa.
Tuote oli yleensä aika kaukana lapsuuden silakkaherkusta, mutta
paremman puutteessa niitäkin söi.
Pitkään itänyt haave kunnon
silakkapihveistä toteutui, kun käytiin eräänä iltana
silakkaongella Kasnäsin suunnassa. Saatiin saaliiksi 30 pienehköä
silakkaa. Ne odottelivat yhteensä kolme vuorokautta kylmässä
jääkaapissa. Sitten ne olivat sopivasti pehmenneet fileointia
varten. Jotkut kypsyttävät vastapyydetyt silakat fileointikuntoon
noin nelikymmenasteisessa vedessä. Se vie muutaman tunnin.
Silakkafileitä saa toki ostaa
valmiina, mutta niissä kalan maku on yleensä melko laimea.
Prosessointi kokonaisesta kalasta fileeksi vaatii niin paljon vettä,
että maku katoaa. Toki valmisfileistä pihvejä saa. Mutta tosi
herkku tehdään oikeista silakoista.
Silakan onginta on nykyään suosittu
harrastus myös Helsingissä. Jos kala käy hyvin onkeen, saaliista
jää helposti osa syömättä tuoreeltaan. Silloin kannattaa
ehdottomasti fileoida silakat. Pihvien lisäksi niistä saa lähes
loputtomasti ruokalajeja. Silakkarullat joko uunissa paistettuna tai
raakakakypsytettynä mausteliemessä taipuvat moneksi, kun muuntelee
tykötarpeita. Uusien perunoiden kanssa maistuu sillin tapaan
valmistettu nahaton file, jonka voi upottaa monenlaiseen soosiin.
Näin valmistetut kalat säilyvät hyvinä parikin viikkoa, joten ei
tarvitse kyllästyttää itseään silakkaan yhdellä kertaa.
Saa nähdä, vieläkö silakka käy
onkeen. Sitten tehdään ehkä - silakkapihvejä!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti