Meillä kantarelleista tehdään useimmiten jonkinlaista soosia. Siinä ovat pääosassa kantarellit. Lisukkeita tulee sen verran, että saadaan sideainetta, joka pitää sienet kasassa.
Reilun satsin soosia saa, kun ottaa
pari litraa sieniä, nipun tuoreita sipuleita tai pari keskikokoista
tavallista keltasipulia, pari desiä kermaa tai maitoa,
persiljasilppua ja vähän mausteita.
Käytän ruuanvalmistuksessa aika
paljon mikroa. Sinne pistän sienetkin siksi aikaa, että ne
kutistuvat ja luovuttavat suurimman nestemääränsä. Otan nesteen
talteen ja käytän soosin liemenä kerman tai maidon lisäksi. Tuoreita sipuleita ei tarvitse
kummemmin käsitellä, mutta jos sipulit ovat pitempään varastoituja, käytän nekin mikrossa kuullottumassa.
Kuivaksi puserretut sienet laitetaan
sipulien kanssa rasvaan tirisemään. Rasvana käytän voita ja
öljyä, usein vähän kumpaakin. Valmis seos, vaikkapa Oivariini on
myös käyttökelpoista. Teflonpannulle ei tarvitse laittaa
hillittömästi rasvaa, sen verran kuitenkin, että sieni-sipuliseos
saa väriä. Levy saa olla pienellä lämmöllä ja seosta
sekoitellaan silloin tällöin.
Kun sienet ovat lopullisesti
kuivahtaneet ja näyttävät rupeavan ruskistumaan, laitan seokseen
vähän vehnäjauhoa. Kun jauhon sekoittaa sienten kanssa, ei soosiin
tule kokkareita. Paistetaan tätä seosta vielä vähän aikaa, että
jauho saa kypsän maun. Sitten hulautetaan sekaan nesteet ja annetaan
muutama minuutti porista pienellä tulella.
Persilja on mielestäni oivallinen
aineosa kantarellien kanssa, varsinkin sileälehtinen, jota yleensä
kasvaa meidän pihalla. Valkopippuriin olen jotenkin tykästynyt
tässä ruokalajissa. Pieni loraus soijakastiketta antaa sopivasti
suolaa. Jos ei halua käyttää soijakastiketta, laitetaan pieni
ripaus suolaa. Persilja kannattaa lisätä melko loppuvaiheessa
keittämistä, samalla kun muutkin mausteet. Jos soosi on kovin
tuhtia, lisätään tilkka vettä, jos liian vetistä, annetaan
kiehua pienellä tulella ilman kantta.
Koko prosessiin menee ehkä puoli
tuntia. Kun soosi on valmista, on aika paistaa kuhafileet. Ne on hyvä
ottaa jääkaapista suunnilleen samaan aikaan, kuin soosin valmistus
alkaa. Siten ne kypsyvät tasaisemmin. Jälleen pannuun voita ja
öljyä, fileet niin päin, että kalan ”ulkopuoli” tulee ensin
ylöspäin. Jos kala on kovin tuoretta, se käpristyy ja näin päin
se on helpompi käsitellä. Fileen koosta riippuen paistoaika on 3-5
minuuttia per puoli. Kun file on käännetty, kannattaa tarkkailla,
milloin se rupeaa halkeilemaan päältä. Siinä vaiheessa se on
kypsä, mutta ei kuiva.
Jotkut laittavat kalaan suolaa ennen
paistamista. Itse laitan suolan valmiiksi paistettuun kalaan. Pieniin
fileisiin usein riittää se suola, mitä on paistovoissa. Kun
valmiit fileet nostetaan tarjoiluastiaan, puristetaan päälle
sitruunaa. Jotain vihreää kannattaa myös silputa päälle. Tilli
on tietenkin hyvä, klassinen lisuke. Yhtä hyvin voi käyttää
persiljaa tai ruohosipulia.
Afiyet olsun!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti