perjantai 24. elokuuta 2012

Kantarellisoosia ja kuhafilettä
Meillä kantarelleista tehdään useimmiten jonkinlaista soosia. Siinä ovat pääosassa kantarellit. Lisukkeita tulee sen verran, että saadaan sideainetta, joka pitää sienet kasassa.

Reilun satsin soosia saa, kun ottaa pari litraa sieniä, nipun tuoreita sipuleita tai pari keskikokoista tavallista keltasipulia, pari desiä kermaa tai maitoa, persiljasilppua ja vähän mausteita.

Käytän ruuanvalmistuksessa aika paljon mikroa. Sinne pistän sienetkin siksi aikaa, että ne kutistuvat ja luovuttavat suurimman nestemääränsä. Otan nesteen talteen ja käytän soosin liemenä kerman tai maidon lisäksi. Tuoreita sipuleita ei tarvitse kummemmin käsitellä, mutta jos sipulit ovat pitempään varastoituja, käytän nekin mikrossa kuullottumassa.

Kuivaksi puserretut sienet laitetaan sipulien kanssa rasvaan tirisemään. Rasvana käytän voita ja öljyä, usein vähän kumpaakin. Valmis seos, vaikkapa Oivariini on myös käyttökelpoista. Teflonpannulle ei tarvitse laittaa hillittömästi rasvaa, sen verran kuitenkin, että sieni-sipuliseos saa väriä. Levy saa olla pienellä lämmöllä ja seosta sekoitellaan silloin tällöin.

Kun sienet ovat lopullisesti kuivahtaneet ja näyttävät rupeavan ruskistumaan, laitan seokseen vähän vehnäjauhoa. Kun jauhon sekoittaa sienten kanssa, ei soosiin tule kokkareita. Paistetaan tätä seosta vielä vähän aikaa, että jauho saa kypsän maun. Sitten hulautetaan sekaan nesteet ja annetaan muutama minuutti porista pienellä tulella.

Persilja on mielestäni oivallinen aineosa kantarellien kanssa, varsinkin sileälehtinen, jota yleensä kasvaa meidän pihalla. Valkopippuriin olen jotenkin tykästynyt tässä ruokalajissa. Pieni loraus soijakastiketta antaa sopivasti suolaa. Jos ei halua käyttää soijakastiketta, laitetaan pieni ripaus suolaa. Persilja kannattaa lisätä melko loppuvaiheessa keittämistä, samalla kun muutkin mausteet. Jos soosi on kovin tuhtia, lisätään tilkka vettä, jos liian vetistä, annetaan kiehua pienellä tulella ilman kantta.

 


  
Koko prosessiin menee ehkä puoli tuntia. Kun soosi on valmista, on aika paistaa kuhafileet. Ne on hyvä ottaa jääkaapista suunnilleen samaan aikaan, kuin soosin valmistus alkaa. Siten ne kypsyvät tasaisemmin. Jälleen pannuun voita ja öljyä, fileet niin päin, että kalan ”ulkopuoli” tulee ensin ylöspäin. Jos kala on kovin tuoretta, se käpristyy ja näin päin se on helpompi käsitellä. Fileen koosta riippuen paistoaika on 3-5 minuuttia per puoli. Kun file on käännetty, kannattaa tarkkailla, milloin se rupeaa halkeilemaan päältä. Siinä vaiheessa se on kypsä, mutta ei kuiva.

 


Jotkut laittavat kalaan suolaa ennen paistamista. Itse laitan suolan valmiiksi paistettuun kalaan. Pieniin fileisiin usein riittää se suola, mitä on paistovoissa. Kun valmiit fileet nostetaan tarjoiluastiaan, puristetaan päälle sitruunaa. Jotain vihreää kannattaa myös silputa päälle. Tilli on tietenkin hyvä, klassinen lisuke. Yhtä hyvin voi käyttää persiljaa tai ruohosipulia.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
Afiyet olsun!
 
 Ei kommentteja:

Lähetä kommentti