Olen
käynyt tänä vuonna pari kertaa varta vasten sienessä.
Mustikkareissuilla sieniä löytyy väistämättä, ja otan ne
talteen muovipussiin, jota pidän yleensä mukana marjareissuilla.
Pienet kantarellimäärät eivät pahasi ruttaannu muovipussissakaan,
mutta isommat määrät kyllä kannattaa poimia kunnon pärekoriin.
Kotona
kaadan saaliin sanomalehden päälle. Helsingin Sanomien nykyinen
koko on tähän sopiva. Vahinko, että ensi vuonna lehti pienenee.
Pitänee poimia pienempiä määriä sieniä kerrallaan. : ) Lehdessä
on tietenkin painomustetta, mutta se ei ole myrkyllistä eikä
sieniin tule lehdestä ainakaan meidän perheen makuaistia
häiritsevää sivumakua.
Kantarellit
säilyvät jääkaapissa helposti muutaman päivän, jopa pari
viikkoa. Mutta ei niitä kannata säilytellä, vaan laittaa ruuaksi
mahdollisimman tuoreena. Oma suosikkini on soosi, jossa sienet ovat
tunnistettavassa muodossa. Ainakin pienehköt kantarellit kannattaa
mielestäni jättää kokonaisiksi. Isompia voi vähän musertaa,
että ainekset kypsyvät tasaisesti. Soosia voi tarjoilla
sellaisenaan perunan tai pastan kaverina. Se sopii myös kalan tai
lihan lisukkeeksi. Kantarellimunakas on myös herkullinen ruoka,
jonka saa nopeasti kasaan vaikkapa tähteeksi jääneestä soosista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti