keskiviikko 27. elokuuta 2014

Sieniä sateella

Merkillinen kesä on kulunut ja kääntynyt syksyn puolelle. Kesäkuu oli kerrassaan arktinen. Polttopuita kului ja talvivaatetuksessa saatiin kulkea. Sitten tuli heinäkuu ja hellejakso, joka sivusi valtakunnan ennätystä. Ja nyt on ilmeisesti tullut syksy. Pari viikkoa on satanut joko ajoittain tai sitten enemmän tai vähemmän kaatamalla koko ajan.




Tänään oli kaunis päivä aina illan suuhun asti, jolloin vaihteeksi melkoinen sadekuuro huuhteli maiseman. Ennen sadetta kerettiin sieneen. Olin löytänyt kantarelleja yhteen ruokaan jo heinäkuun lopussa, koska hellejaksollakin ukkoskuurot ajoittain kastelivat maastoa jonkin verran.

Heinäkuisia kantarelleja


Mutta tänään osuttiin oikein jättipottiin. Mentiin vanhaan kantarellipaikkaan. Siellä oli joku käynyt ennen meitä, joten se saalis jäi melko köyhäksi. Mutta kun käännettiin selkä kantarelleille, löytyi uskomaton määrä upeita herkkutatteja.

Kantarellit näyttävät kovin pieniltä herkkutatin rinnalla.

Tatteja rivissä.


Pieniä kaunokaisia.






Herkkutatti ei ole jokavuotinen herkku. Pari vuotta sitten oli mahtava tattikausi. Herkkutatteja pursui metsässä, kunhan vain vaivautui paikalle. Kausi ei kestänyt kauan, ja hirvikärpäset olivat todellinen riesa. Siltä vuodelta on vieläkin kuivattua tattia varastossa.

Tälläkään kertaa ei vältytty hirvikärpäsiltä, vaikka ne eivät hyökänneet kimppuun sellaisina parvina kuin edellisenä tattivuonna. Ilmeisesti sienisääsket eivät ole päässeet liikkeelle sateen takia, koska isommatkin tatit olivat säästyneet toukilta.


Täysin toukattomia sieniä!


Pienellä vaivalla saatiin kaksi koria täyteen tatteja. Niistä syntyi jonkinmoinen tattirisotto. Paikkakunnan risottoriisit eivät ole oikein ensiluokkaisia, mutta sitä ehkä hieman kompensoi tattien ehdottoman ensiluokkainen laatu. Kalamies kävi vielä hakemassa ahventa, joten saataneen jossain muodossa myös ahvenfileitäkin tattien kanssa lähipäivinä.

Päivän saalis.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti