perjantai 30. toukokuuta 2014

Nokkossoosia

Toukokuu on parasta aikaa valmistaa nokkosia ruuaksi. Meillä on usein tehty nokkosmuhennosta. Se sopii kalaruokiin. Nokkosmuhennoksella voi myös täyttää piirakan. Siihen voi terästykseksi laittaa vaikka fetajuustoa sekaan.


Syötävän hyviä nokkosia.
 Kun nokkoset ovat alle parinkymmenen sentin mittaisia versoja, niistä voi poimia latvat syötäväksi. Samalla tulee kitketyksi paikka, missä niiden ei ehkä haluta kasvavan. Jotkut poimivat nokkosista pelkät lehdet, mutta itse olen ottanut pienemmät versot kokonaisina. Kun ne eivät ole kovin puutuneita, ne kypsyvät nopeasti syötävään kuntoon.
 
Versoista poimitaan latvaosat.

Kannattaa kerätä reilu satsi kerralla.
Versoja saa olla reilusti. Satotilanteesta riippuen poimin joko puolikkaan tai kokonaisen pesuvadillisen. Kumikäsineet ovat välttämättömät. Tekstiilikäsineet eivät suojaa nokkosen poltinkarvoilta. Versoja voi vähän ravistella ennen poimimista, jos niitten päällä on jotain kariketta. Mielellään kannattaa poimia paikasta, missä ne eivät pääse pahasti multaantumaan esim. rankkasateella.
 
Nokkoset ryöpätään eli keitetään väljässä vedessä sen verran, että versot nuutuvat. Keitetyt nokkoset eivät polta - paitsi, jos ovat kuumia - joten niitä voi käsitellä ilman käsineitä. Itse olen leikannut ne melko karkeiksi paloiksi. Kypsyessä lehdet hajoavat. Senkin vuoksi otan mukaan varsia, että ruokaan tulee jotain rakennetta.
 
Olen freesannut nokkosia vähän aikaa voissa. Sitten lisään jauhoa, joka saa myös vähän aikaa paistua. Liemeksi laitan maitoa ja mausteeksi muskottipähkinää. Maitopohjaiseen ruokaan laitetaan suolaa vasta, kun ruoka ei enää kiehu.
 
Reilun soosin saa, kun ottaa pesuvadillisen nokkosenversoja, noin sata grammaa voita, puolitoista desilitraa vehnäjauhoa ja 7-8 desilitraa maitoa. Muskottipähkinää maun mukaan ja ripaus suolaa lopuksi.
 
Lähes valmista.
 
 
Nokkonen on tyypillinen kalan kaveri. Meillä sattui olemaan pakastettuna kalamureketta. Se on helppo lämmittää paistinpannussa viipaleina. Tuore kala olisi tietenkin parasta, mutta aina ei kala ole syönnillään.
 
Kalamureke on helppo lämmittää paistinpannulla.
 
Jääkaapissa oli puikulaperunoita, joista saa helposti vaikka uuniperunoita. Puikulat myydään nykyään varsin hyvin pestyinä, joten niistä ei tarvitse raaputtaa multaa pois. Riittää, kun huuhtoo vedessä. Uuniperunat syntyvät, kun leikkaa perunat pitkittäin lohkoiksi. Uunivadille öljyä ja mausteita. Oregano sopii hyvin. Vähän suolaa perunoillekin voi laittaa. Sitten sekoitetaan koko satsi ja heitetään kuumaan uuniin reiluksi puoleksi tunniksi.
 
Uuniperunoita lisukkeeksi.

 
Afiyet olsun!
  

2 kommenttia:

 1. Blogissasi näyttää olevan hyviä reseptejä! Mitä jos liittäisit sen meidän Etsiresepti.fi sivustoon, jotta voisimme linkittää siihen?

  Etsiresepti on ruokayhteisö, joka kokoaa reseptejä monilta suomalaisilta ruokasivuilta ja blogeilta. Monet ovat jo ilmoittautuneet tänne ja hyötyvät siitä, että annamme heille huomattavasti enemmän liikennettä.

  Liittyäksesi ilmaiseksi Etsireseptiin, klikkaa vain tästä: http://www.etsiresepti.fi/mene-mukaan-ruokablogien-kärkeen


  Ystävällisin terveisin,
  Etsiresepti.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reseptini voivat olla vaikeita soveltaa ilman blogitekstiä. Kun otetaan vähän, mitä milloinkin sattuu löytymään, niin määrät vaihtelevat, enkä osaa sanoa, monelleko ruoka riittää. Meillä sitä syö kaksi ensin yhtenä päivänä. Jos jää tähteitä, niin sitten syödään seuraavanakin päivänä ehkä vähän soveltaen.

   Poista