perjantai 2. joulukuuta 2011

Kuhaa uunissa

Tiedotusvälineissä on kerrottu, että kuhasaaliit ovat olleet hyviä sisävesillä. Merestäkin kuhaa on noussut hyvin. Kalamies on käynyt ahkeraan kuha-apajilla ja vieheeseen on tarttunut muutamakin herkkukala.

Tuhti tohtori innostui marraskuussa uunikaloista. Kalamies on kantanut kuhaa kiitettävästi ruuaksi ja laittaa ne suoraan fileiksi, joista saa pikaruokaa paistamalla teflonpannussa pienessä rasvamäärässä ilman enempiä jauhokuorrutuksia. Paistettujen fileiden päälle vähän suolaa ja sitruunamehua. Hyvää on sekin.

Kuha on mielestäni yksi parhaista suomalaisista kaloista. Moni muu taitaa olla samaa mieltä. Itse pidän myös ahvenesta. Nämä kaksi kalalajia kilpailevat melko tasapäisesti parhaan kotimaisen ruokakalan paikasta. Kuhassa on enemmän syötävää yksilöä kohden. Maku vain on sen verran mieto, että siinä ei ole niin luonnetta kuten ahvenessa. Mutta hyviä kaloja molemmat.

Paistettu kuha on hyvää, mutta vaihtelu virkistää. Minulla oli eräs marraskuinen viikko vapaata. Siinä kerkesi kokeilla toisenkin kalareseptin. Tein paria varianttia uunikalaa, joissa oli mukana valkokastike. Kuhaa Walewska on vanha resepti, johon kuuluu sienikastike. Yhteen valkokastikeversioon kokeilin mustatorvisieniä. Mutta niitten maku hävisi jotenkin kalan sekaan. Pitänee kokeilla herkkutattia tai suppilovahveroa.

Tomaattikuha oli herkullista. Tomaattikastikkeeseen voi peittää muitakin kalalajeja. Tomaattisilakat on perinteinen, hyvä herkku. Tilliä pidetään yleisesti kalan mausteena. Kuhaan sopii mielestäni persilja, sileälehtinen, jota kasvatan joka kesä omassa kasvimaassa. Erilaiset sipulit antavat myös hyvää makua. Valkosipulista saa hyvän säväyksen, jos ei vierasta tätä sipulilajia.

Valmiita kuhafileitä saa useimmista paikoista, missä kalaa myydään. Kannattaa varata 1-2 filettä eli parisataa grammaa kalaa aikuista syöjää kohti. Tomaattikuha maistuu keitettyjen perunoiden tai perunamuusin, miksei pastankin kanssa. Se on hyvää myös kylmänä, joten yli jääneen ruuan voi tarjota vaikka ruisleivän päällä tai salaatin lisäkkeenä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti